Μη αντανακλαστική επίστρωση ρολογιού

watch

Τι είναι;

Είναι ένα διαφανές στρώμα επίστρωσης σε κάθε είδους φακό είτε πρόκειται για ρολόγια ,κάμερες, κιάλια ακόμα και τηλεσκόπια. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση. Όσο αναφορά τα ρολόγια, η ουσία εφαρμόζεται με την μέθοδο PVD (απόθεση φυσικού ατμού). Σκοπός είναι να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα χωρίς να διακυβεύεται η σαφήνεια του γυαλιού.

Για την ιστορία

Ο βαρόνος John William Strutt εισήγαγε πρώτος την έννοια της αντί-ανακλαστικής επίστρωσης το 1886. Η αρχική παρατήρηση ήταν ότι το ελαφρώς αμαυρωμένο γυαλί μεταφέρει φως καλύτερα από το γυαλί που είναι νέο. Οι παρατηρήσεις του John William έχουν βρει το δρόμο τους σε πολλούς τομείς της οπτικής, όπου οι ανακλαστικές ιδιότητες του γυαλιού επηρεάζουν την απόδοση ενός φακού.

Εφαρμογή στην ωρολογοποιία

Αυτού του είδους η επίστρωση χρησιμοποιήθηκε μόνο σε ρολόγια κρυστάλλων αποτελούμενα από ζαφείρι. Ενώ σε ρολόγια όπου ο φακός αποτελείται από χασαλίτη δεν θα είχε κάποιο νόημα, διότι ο χασαλίτης δεν είναι πολύ ανακλαστικός και ο κρύσταλλος είναι ευανάγνωστος σε διάφορες γωνίες.

Στην εμφάνιση

Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εύκολα την επίστρωση σε συγκεκριμένες γωνίες. Ένας κρύσταλλος με μη ανακλαστική επίστρωση θα έχει συνήθως μια συγκεκριμένη απόχρωση με διάφορες ποικιλίες στο χρώμα. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι οι μπλε αλλά υπάρχουν και οι πιο μωβ με τις αντίστοιχες αποχρώσεις.

Στην αγορά προσφέρονται σε διάφορα χρώματα. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε κρύσταλλα για ρολόγια κατάδυσης της Seiko και πολλοί ιδιοκτήτες συνήθως αντικαθιστούν τον πρωτότυπο και όχι πολύ σκληρό κρύσταλλο με ζαφείρι. Σε αυτήν τη περίπτωση μια επιλογή χρώματος είναι μια επιπλέον ευκαιρία για εξατομίκευση ρολογιού.

Ανθεκτικότητα

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επίστρωση, η επίστρωση είναι επίσης ευαίσθητη στη φθορά. Οι κρύσταλλοι συνήθως επικαλύπτονται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι μια επίστρωση και στις δύο πλευρές. Αν και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το έντονο φως και να βελτιώσετε την αναγνωσιμότητα, διακυβεύεται το όλο σημείο της χρήσης κρυστάλλου ζαφείρι. Το θέμα με το ζαφείρι είναι ότι προορίζεται να είναι ένα υλικό ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Ωστόσο με την επίστρωση  στο εξωτερικό, θα χαράξει. Και δεν χρειάζεται πολύ για να γδαρθεί. Η αφαίρεση των γρατσουνιών θα κοστίσει με την αφαίρεση τους στην εξωτερική επίστρωση. Άλλες επιλογές αντιμετώπισης γρατσουνιών σε έναν τέτοιο κρύσταλλο είναι συνήθως η αντικατάσταση του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μια επικάλυψη στην κάτω πλευρά του κρυστάλλου. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στη μείωση του αντηλιακού όσο η επίστρωση και στις δύο πλευρές, επιτρέπει στον κρύσταλλο με ζαφείρι να κάνει τη δουλειά του και να είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές.

Ο τρίτος τρόπος θα ήταν η επικάλυψη μόνο στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα. Δεν θα αντισταθμίσει την έλλειψη αντοχής στις γρατσουνιές με εξαιρετικές αντι-ανακλαστικές ιδιότητες.

Όταν επιλέγετε να αγοράσετε ένα ρολόι, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε προσεκτικά τις προδιαγραφές. Όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως, η επικάλυψη  και στις δύο πλευρές θα σας προσφέρει καλύτερη αναγνωσιμότητα με κόστος αντοχής. Όμως  η επικάλυψη στο εσωτερικό θα έχει καλύτερη αντοχή με την ελαφρά απώλεια αναγνωσιμότητας. Επιλέξτε προσεκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *